Kurczak w sosie pieczarkowo paprykowym
1 filet z kurczaka
wytrybowane mięso z udek kurczaka
1 papryka czerwona
40 dkg pieczarek
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
śmietana 18% 200ml
łyżka mąki pszennej
ocet balsamiczny
bulion ok. 400ml
olej do smażenia
sól,pieprz ,ew.mieszanka przypraw do drobiu
Pocięte na większe kawałki ,części z kurczaka posypuję solą i pieprzem lub ulubioną mieszanką przypraw do drobiu,szybko obsmażam na mocno rozgrzanym oleju.
Ładnie przyrumienione mięsko odkładam na talerz.
Na tę samą patelnię wrzucam pokrojone na plasterki pieczarki i podsmażam, aż nabiorą brązowego koloru.
Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w słupki paprykę.Wszystkie składniki razem podsmażamy przez chwilę. Na patelnię wlewam bulion ,2 łyżki octu balsamicznego i dodaję śmietanę rozrobioną z łyżką mąki .
Zmniejszam ogień ,dokładam wcześniej wyjęte części kurczaka i gotuję jeszcze kilka minut, aż sos zredukuje się mniej więcej o połowę.Na koniec posypać natką pietruszki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
GALETTE z borówkami, czyli rustykalna tarta z owocami pieczona bez formy.
Kruche ciasto : 300 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 180 g miękkiego masła 3 żółtka Nadzienie: 500 g borówek 30 g masła 30 g cukru trz...
-
2 dość twarde gruszki 50 g sera pleśniowego 50 g orzechów włoskich 3-4 łyżeczki kawy 4-5 kostek czekolady 1/2 łyżeczki cynamon...
-
Składniki: ok.80 dkg .wątróbki drobiowej 3-4 cebule 2 jabłka 20 dkg malin mrożonych Hortex 200 ml soku jabłkowego Hortex 2-3 ogórki kw...
-
Zupa krem z dyni ok. 500 g dyni 2-3 ziemniaki 2-3 marchewki 1 mała pietruszka 1 pomarańcz 3 łyżki oliwy 0,75 litra bulionu 1 łyżecz...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz