mniejsza główka kapusty białej
500 g mięsa wieprzowego od szynki
200 g kiełbasy
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
2-3 suszone śliwki
pęczek koperku
słoiczek koncentratu pomidorowego
olej
przyprawy :
kostka rosołowa, papryka słodka,papryka słodka wędzona,gotowa mieszanka przypraw do dań z kapusty,pieprz.
Mięso kroimy w kostkę ,obsmażamy na oleju (ja robiłam to w garnku) jesli szykujemy mniejszą porcję można wszystko przygotować na głębokiej patelni lub oddzielnie kapustę w garnku a mięsko na patelni i połączyć z kapustą po etapie duszenia.Dodajemy pokrojoną w talarki cebulę i posiekany czosnek.Podlewamy wodą ,dodaje 2 kostki wołowe, doprawiamy sporą ilością papryki czerwonej słodkiej, papryką wędzoną oraz przyprawą do bigosu.Dodajemy suszone śliwki. Dusimy pod przykryciem ok 25-30 minut.Pod koniec duszenia mięsa dodajemy poszatkowaną kapustę do garnka ,podlewamy wodą (ok.2szkl) i dusimy jeszcze 15-20 minut co jakiś czas mieszając .
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, ew. doprawiamy ponownie do smaku ,pieprzem i używanymi wcześniej przyprawami. Dodajemy koperek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
GALETTE z borówkami, czyli rustykalna tarta z owocami pieczona bez formy.
Kruche ciasto : 300 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 180 g miękkiego masła 3 żółtka Nadzienie: 500 g borówek 30 g masła 30 g cukru trz...
-
2 dość twarde gruszki 50 g sera pleśniowego 50 g orzechów włoskich 3-4 łyżeczki kawy 4-5 kostek czekolady 1/2 łyżeczki cynamon...
-
Składniki: ok.80 dkg .wątróbki drobiowej 3-4 cebule 2 jabłka 20 dkg malin mrożonych Hortex 200 ml soku jabłkowego Hortex 2-3 ogórki kw...
-
Zupa krem z dyni ok. 500 g dyni 2-3 ziemniaki 2-3 marchewki 1 mała pietruszka 1 pomarańcz 3 łyżki oliwy 0,75 litra bulionu 1 łyżecz...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz