Składniki
- Czekolada Gorzka, 0,5 tabliczki
- ok. 500 g pokrojonej w kostkę dyni
- 2-3 średnie marchewki
- 1/2 łyżeczki świeżego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 mała pietruszka
- 1 obrana pomarańcz
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- bulion, najlepiej warzywny ok.0,75 l
- 1 łyżeczka przyprawy Garam masala
- 50 g orzechów włoskich łuskanych
Dynię przekrój na pół, wykrój pestki i „włókna”.
Odkrój skórę i pokrój dynię w kostkę.W dużym garnku zeszklij na oliwie posiekaną cebulę .
Dodaj pokrojone w kostkę marchew , pietruszkę , dynię oraz bulion .
Dodaj pokrojone w kostkę marchew , pietruszkę , dynię oraz bulion .
Ocieramy skórkę z pomarańczy, resztę owocu dzielimy na cząstki oddzielając miąższ od błon ,pozbywamy się pestek i dodajemy do zupy.
Zupę przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną i zaczną się rozpadać.
Doprawiamy przyprawą Garam masala,cynamonem,papryką i dodajemy starty imbir .Następnie za pomocą blendera miksujemy wszystko na gładki krem.
Roztapiamy czekoladę w rondelku do postaci płynnej i obficie polewamy każdą porcję zupy.
Wierzch posypujemy orzechami włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz