czwartek, 30 lipca 2020

GALETTE z borówkami, czyli rustykalna tarta z owocami pieczona bez formy.

Kruche ciasto :


300 g mąki pszennej
70 g cukru pudru
180 g miękkiego masła
3 żółtka 


Nadzienie:


500 g borówek
30 g masła
30 g cukru trzcinowego
dodatkowo:
1 jajko
2 łyżki cukru trzcinowego

Wykonanie:Wyjmujemy blachę z piekarnika i rozgrzewamy  piec do 180 st.
Mąkę, cukier puder,żółtka oraz masło łączymy razem ręcznie lub mikserem.Kulę z ciasta odstawiam na ok. 20 minut do lodówki.W małym naczyniu roztrzepujemy jajko .Odstawiamy.
Przygotowujemy nadzienie.
Roztapiamy masło dodajemy do niego cukier .Dodajemy borówki i delikatnie mieszamy  .


Na papierze do pieczenia delikatnie wałkujemy ciasto na grubość ok. pół cm. tworząc okrąg. Nadzienie z borówek układamy na cieście, pozostawiając wolne brzegi o szerokości 3-4 cm, następnie brzegi zawijamy do wewnątrz tak, aby zachodziły na borówki. Brzegi ciasta smarujemy  roztrzepanym jajkiem , a wierzch posypujemy cukrem trzcinowym.
Pieczemy w 180 C przez  ok.35-40  min. do zarumienienia ciasta.

Smacznego.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

GALETTE z borówkami, czyli rustykalna tarta z owocami pieczona bez formy.

Kruche ciasto : 300 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 180 g miękkiego masła 3 żółtka  Nadzienie: 500 g borówek 30 g masła 30 g cukru trz...