poniedziałek, 19 września 2016

Zupa krem z dyni

ok. 500 g dyni
2-3 ziemniaki
2-3 marchewki
1 mała pietruszka
1 pomarańcz
3 łyżki oliwy
0,75 litra bulionu
1 łyżeczka przyprawy Garam masala






Warzywa myjemy ,obieramy,kroimy na mniejsze części  i gotujemy do miękkości w bulionie .
Obraną i pokrojoną w grubszą kostkę dynię  przesmażamy na oliwie .
Ocieramy skórkę z pomarańczy, resztę owocu  dzielimy na cząstki oddzielając miąższ od błon ,pozbywamy się pestek i dodajemy do zupy.Gdy dynia troszkę się poddusi ,dodajemy do zupy.Doprawiamy przyprawą Garam masala .Następnie za pomocą blendera miksujemy wszystko na gładki krem

4 komentarze:

  1. Uu ciekawy smak z pomarańczą. :) Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie się prezentuje, nie znam takiego przepisu, ale chyba sie skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam dodatek pomarańczy .Fajny nowy smak nadaje.

    OdpowiedzUsuń

GALETTE z borówkami, czyli rustykalna tarta z owocami pieczona bez formy.

Kruche ciasto : 300 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 180 g miękkiego masła 3 żółtka  Nadzienie: 500 g borówek 30 g masła 30 g cukru trz...