sobota, 26 listopada 2016

Gruszki w sosie czekoladowo kawowym



2 dość twarde gruszki

50 g sera pleśniowego

50 g orzechów włoskich

3-4 łyżeczki kawy 


4-5 kostek czekolady


1/2 łyżeczki cynamonu



2-3 łyżki miodu płynnego



odrobina otartej skórki z pomarańczy

2 łyżeczki cukru trzcinowego









Gruszki nacinamy dookoła ,tworząc wgłębienie w które wkładamy kawałki sera pleśniowego i kawałki orzechów włoskich na przemiennie.Jeśli gruszka nie chce ustać , odcinamy plaster od szypułki ,aby ją ustabilizować.
Tak przygotowane gruszki zapiekamy 15 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku do 180 st C.

W tym czasie przygotowujemy sosik do naszych gruszek.
Sosik palce lizać !
W rondelku roztapiamy miód,cynamon,czekoladę ,kawę  i cukier trzcinowy oraz otartą skórkę pomarańczy.
Łączymy ,aż do powstania jednolitej płynnej polewy.

Po 15 minutach wyjmujemy nasze gruszki z piekarnika i układamy je na talerzyku polewając ciepłym jeszcze sosikiem czekoladowo - kawowym.








7 komentarzy:

  1. Brzmi bardzo kusząco, nigdy nie jadłam tak przyrządzonych gruszek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwycające, idealny deser na jesienne dni. Dziękuję za przepis, jutro lecę po gruszki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie wygląda, a jak musi smakować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy jeszcze nie jadłem gruszki w takim wydaniu, wygląda bajecznie i na pewno tak smakuje. To byłby idealny deser dla takiego łasucha jak ja.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda mega smakowicie, na pewno sprawdzę ten przepis w swojej kuchni ����

    OdpowiedzUsuń

GALETTE z borówkami, czyli rustykalna tarta z owocami pieczona bez formy.

Kruche ciasto : 300 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 180 g miękkiego masła 3 żółtka  Nadzienie: 500 g borówek 30 g masła 30 g cukru trz...