niedziela, 27 listopada 2016

Wspomnienie ciepłej jesieni .Słodko gorzka zupa dyniowa .


Składniki
  • Czekolada Gorzka, 0,5 tabliczki
  • ok. 500 g pokrojonej w kostkę dyni
  • 2-3 średnie marchewki
  • 1/2 łyżeczki świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 mała pietruszka
  • 1 obrana pomarańcz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • bulion, najlepiej warzywny ok.0,75 l
  • 1 łyżeczka przyprawy Garam masala
  • 50 g orzechów włoskich łuskanych


Dynię przekrój  na pół, wykrój pestki i „włókna”.
Odkrój skórę i pokrój dynię w kostkę.

W dużym garnku zeszklij na oliwie posiekaną cebulę .
Dodaj pokrojone w kostkę marchew , pietruszkę , dynię oraz bulion .

Ocieramy skórkę z pomarańczy, resztę owocu dzielimy na cząstki oddzielając miąższ od błon ,pozbywamy się pestek i dodajemy do zupy.

Zupę przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną i zaczną się rozpadać.

Doprawiamy przyprawą Garam masala,cynamonem,papryką i dodajemy starty imbir .Następnie za pomocą blendera miksujemy wszystko na gładki krem.

Roztapiamy czekoladę w rondelku do postaci płynnej i obficie polewamy każdą porcję zupy.
Wierzch posypujemy orzechami włoskimi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

GALETTE z borówkami, czyli rustykalna tarta z owocami pieczona bez formy.

Kruche ciasto : 300 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 180 g miękkiego masła 3 żółtka  Nadzienie: 500 g borówek 30 g masła 30 g cukru trz...