poniedziałek, 6 marca 2017

Ziemniaki faszerowane serami

Ziemniaki faszerowane serami

Składniki:
4 Duże ziemniaki
1 serek kremowy ARLA APETINA Pesto i rukola
100 g fety
1 cebula
natka pietruszki (posiekana 1 łyżka)
ser żóty tarty do posypania
sól,pieprz
4 łyżki śmietany
1 łyżka oleju do podsmażenia cebulki


Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy i ze skórką gotujemy w osolonej wodzie.Po ugotowaniu kroimy na połowę i wydrążamy miąższ.
Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć

Sery rozgniatamy widelcem razem z wydrążonym miąższem z ziemniaków, przesmażoną cebulą,natką pietruszki. Delikatnie doprawiając solą i pieprzem.

Nakładamy masę do wydrążonych ziemniaków ,oprószamy tartym serem.

Układamy w naczyniu do zapiekania i wstawiamy do nagrzanego do 200st piekarnika. Zapiekamy 10-15 minut.

Przed podaniem polewamy 1 łyżeczką śmietany i posypujemy posiekaną natką pietruszki.



Codziennie baw się smakiem!

SMACZNEGO!





4 komentarze:

GALETTE z borówkami, czyli rustykalna tarta z owocami pieczona bez formy.

Kruche ciasto : 300 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 180 g miękkiego masła 3 żółtka  Nadzienie: 500 g borówek 30 g masła 30 g cukru trz...