czwartek, 2 marca 2017

Tarta z kremem mascarpone i owocami

NA KRUCHE CIASTO:
2 szklanki mąki (350g)
1/2 kostki zimnego masła
1/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
1 żółtko z dużego jajka
1 łyżka zimnej wody lub mleka




KREM:
1/2 puszki brzoskwiń (lub innych owoców)
250 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
1 cukier waniliowy




Przygotowanie

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, wodę, cukier i masło i zagniatamy na gładką masę. Wykładamy ciasto na blaszkę i pieczemy ok. 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu ciasto studzimy.

Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy na jednolitą masę. Wykładamy masę na ostudzone kruche ciasto, a na wierzch wykładamy owoce. Gotową tartę należy chłodzić przez godzinę.

Całość można zalać tężejącą galaretką.



1 komentarz:

GALETTE z borówkami, czyli rustykalna tarta z owocami pieczona bez formy.

Kruche ciasto : 300 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 180 g miękkiego masła 3 żółtka  Nadzienie: 500 g borówek 30 g masła 30 g cukru trz...