niedziela, 6 listopada 2016

Kapusta biała w sosie pomidorowym

mniejsza główka kapusty białej
500 g mięsa wieprzowego od szynki
200 g kiełbasy
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
2-3 suszone śliwki
pęczek koperku
słoiczek koncentratu pomidorowego
olej
przyprawy :
kostka rosołowa, papryka słodka,papryka słodka wędzona,gotowa mieszanka przypraw do dań z kapusty,pieprz.





Mięso kroimy w kostkę ,obsmażamy na oleju  (ja robiłam to w garnku) jesli szykujemy mniejszą porcję można wszystko przygotować na głębokiej patelni lub oddzielnie kapustę w garnku a mięsko na patelni i połączyć z kapustą po etapie duszenia.Dodajemy pokrojoną w talarki  cebulę i posiekany czosnek.Podlewamy wodą ,dodaje 2 kostki wołowe, doprawiamy sporą ilością papryki czerwonej słodkiej, papryką wędzoną oraz przyprawą do bigosu.Dodajemy suszone śliwki. Dusimy pod przykryciem ok 25-30 minut.Pod koniec duszenia mięsa dodajemy poszatkowaną kapustę do garnka ,podlewamy wodą (ok.2szkl) i dusimy jeszcze 15-20 minut co jakiś czas mieszając .
Na koniec dodajemy  koncentrat pomidorowy, ew. doprawiamy ponownie do smaku ,pieprzem i używanymi wcześniej przyprawami. Dodajemy koperek.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

GALETTE z borówkami, czyli rustykalna tarta z owocami pieczona bez formy.

Kruche ciasto : 300 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 180 g miękkiego masła 3 żółtka  Nadzienie: 500 g borówek 30 g masła 30 g cukru trz...