wtorek, 16 czerwca 2020

Clafoutis


Clafoutis to delikatne śmietankowe, podobne do omletu ciasto popularne we Francji.To pyszny i szybki deser ,który zawsze się udaje .
U mnie dziś z rabarbarem ! 


-1 szklanka mąki pszennej -200 ml  mleka-150 ml śmietany 30%-4 łyżki cukru-1 opakowanie cukru waniliowego-3 jaja-1 łyżeczka cynamonu-ok. 300g rabarbaru
-masło do natarcia formy 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.Naczynie smarujemy masłem. Rabarbar kroimy na 2-3 cm kawałki i układamy w naczyniu wysmarowanym masłem, posypujemy cynamonem. Cukier ,cukier waniliowy , jajka i mąkę miksujemy. Następnie dolewamy mleko i śmietankę i znów miksujemy. Tak przygotowaną masę wylewamy na rabarbar.
Pieczemy przez 45-55 min(180°C) do momentu uzyskania złoto brązowego koloru. Smakuje na ciepło i na zimno.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

GALETTE z borówkami, czyli rustykalna tarta z owocami pieczona bez formy.

Kruche ciasto : 300 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 180 g miękkiego masła 3 żółtka  Nadzienie: 500 g borówek 30 g masła 30 g cukru trz...