czwartek, 28 stycznia 2016

Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbaską

Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbaską
400 g fasoli biała Jaś
200 g kiełbasy
200 g boczku wędzonego
słoiczek koncentratu pomidorowego
1-2 cebule
3 ząbki czosnku
1-2 czerwone papryki
przyprawy (sól,pieprz,majeranek,ziele angielskie,liść laurowy,papryka słodka ,tymianek) lub ulubiona mieszanka przypraw do fasolki.

Namoczoną wcześniej fasolkę gotujemy pod przykryciem przez około 2 godziny lub do miękkości, dolewając wody w razie potrzeby. Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojoną w kostkę kiełbasę z boczkiem,gdy się zarumienią dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojoną czerwoną paprykę . Razem dusimy aż cebula i papryka będą miękkie. Do ugotowanej do miękkości fasoli dodajemy do kiełbasę z boczkiem ,cebulą i papryką . Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, lekko podlewamy wodą i dusimy.Dla zagęszczenia można dodać 1 łyżkę mąki. Doprawiamy do smaku solą ,majerankiem i pieprzem lub ulubioną mieszanką przypraw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

GALETTE z borówkami, czyli rustykalna tarta z owocami pieczona bez formy.

Kruche ciasto : 300 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 180 g miękkiego masła 3 żółtka  Nadzienie: 500 g borówek 30 g masła 30 g cukru trz...