niedziela, 31 stycznia 2016

Żeberka wieprzowe z suszonymi owocami

Żeberka wieprzowe z suszonymi owocami
1,5 kg żeberek wieprzowych
40 dag mieszanych suszonych owoców (śliwki,żurawina ,rodzynki ,morele)
2 łyżki miodu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu
3 łyżki oleju
3-5 plasterków świeżego imbiru
1/2 cebuli
sól, pieprz ew. ulubiona mieszanka przypraw do żeberek

Żeberka po porcjować, przyprawić. Na patelni podsmażyć żeberka na oleju z każdej strony na rumiano.
Przełożyć do garnka. Na pozostałym na patelni tłuszczyku nałożyć keczup, miód, koncentrat pomidorowy oraz cebulę pokrojoną w grubsze pióra.Podsmażyć. Następnie przełożyć do garnka z żeberkami.
Całość dusić pod przykryciem na średnim ogniu około 45 – 60 minut.W połowie duszenia dodać suszone owoce ,imbir i dalej dusić do miękkości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

GALETTE z borówkami, czyli rustykalna tarta z owocami pieczona bez formy.

Kruche ciasto : 300 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 180 g miękkiego masła 3 żółtka  Nadzienie: 500 g borówek 30 g masła 30 g cukru trz...