2 bakłażany
1 cebula
2 ząbki czosnku
250 g mięsa mielonego
słodka papryka
bazylia, oregano
siekana natka pietruszki
pomidor świeży
sól, pieprz
mały przecier pomidorowy 50 g
oliwa/olej
garść startego żółtego sera
Bakłażana przekroić na pół, wydrążyć miąższ (odłożyć go ), posolić i odstawić na chwilę. Płuczemy i osuszamy.
Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zeszklą dodajemy mięso mielone, przyprawiamy do smaku. Podsmażamy chwilę a następnie dodajemy posiekany w kosteczkę wydrążony z bakłażana miąższ. Po 5-7 minutach dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz, cukier, paprykę oraz bazylię i oregano. Dusimy razem by odparować trochę płynu.
Wydrążone bakłażany napełniamy farszem, którego wierzch posypujemy startym serem .Jako kolejną warstwę układamy świeżego pomidora pokrojonego w plastry.
Układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170º C przez ok. 25 minut.
Po wyjęciu posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
GALETTE z borówkami, czyli rustykalna tarta z owocami pieczona bez formy.
Kruche ciasto : 300 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 180 g miękkiego masła 3 żółtka Nadzienie: 500 g borówek 30 g masła 30 g cukru trz...
-
Tak mnie dzisiaj wzieło . Moja przygoda z decoupage zaczęła się ok.4 lata temu i czasem chętnie tworzę coś nowego. Zbliżają się powoli świ...
-
1 op. mixu sałat 200 g pomidorków koktajlowych 100 gram mozarelli mini kulki 80 g łososia wędzonego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oc...
-
Składniki: 2 dość twarde jabłka 6 łyżek płatków zbożowych 2 łyżeczki miodu 2 łyżki konfitury z żurawiny 4 grubo siekane orzechy włoski...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz