niedziela, 19 lutego 2017

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

2 bakłażany
1 cebula
2 ząbki czosnku
250 g mięsa mielonego
słodka papryka
bazylia, oregano
siekana natka pietruszki
pomidor świeży
sól, pieprz
mały przecier pomidorowy 50 g
oliwa/olej
garść startego żółtego sera




Bakłażana przekroić na pół, wydrążyć miąższ (odłożyć go ), posolić i odstawić na chwilę. Płuczemy i osuszamy.


Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zeszklą dodajemy mięso mielone, przyprawiamy do smaku. Podsmażamy chwilę a następnie dodajemy posiekany w kosteczkę wydrążony z bakłażana miąższ. Po 5-7 minutach dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz, cukier, paprykę oraz bazylię i oregano. Dusimy razem by odparować trochę płynu.



Wydrążone bakłażany napełniamy farszem, którego wierzch posypujemy startym serem .Jako kolejną warstwę układamy świeżego pomidora pokrojonego w plastry.

Układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170º C przez ok. 25 minut.
Po wyjęciu posypujemy posiekaną natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

GALETTE z borówkami, czyli rustykalna tarta z owocami pieczona bez formy.

Kruche ciasto : 300 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 180 g miękkiego masła 3 żółtka  Nadzienie: 500 g borówek 30 g masła 30 g cukru trz...