czwartek, 22 lutego 2018

Miodowo-porzeczkowa sałatka z rukoli z gruszkami i serem gorgonzola.

150g rukoli
 2 gruszki
100g gorgonzoli
100g winogron (u mnie czerwone)
100g łuskanych orzechów włoskich

sos:
1-2 łyżki miodu 
1 łyżka konfitury z czarnej porzeczki
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku








  •  Rukolę opłukać, osuszyć, przełożyć do głębszego naczynia. Dodać obraną pokrojoną w kostkę gruszkę,jeśli winogrona są duże to kroimy na połóweczki oraz na rukoli układamy pokrojony w kostkę ser. Orzechy prażymy na suchej patelni.

  •  Wszystkie składniki na sos połączyć podgrzewając w rondelku ,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek .Ostudzić  i polać sałatkę. Wierzch posypać uprażonymi orzechami i delikatnie wymieszać. Spożywać od razu po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

GALETTE z borówkami, czyli rustykalna tarta z owocami pieczona bez formy.

Kruche ciasto : 300 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 180 g miękkiego masła 3 żółtka  Nadzienie: 500 g borówek 30 g masła 30 g cukru trz...