Wytrawny sernik
Składniki:
Pesto
60 g startego parmezanu
2 ząbki czosnku
50 g bazylii, świeżej, tylko listki
2 gałązki rozmarynu, świeżego, tylko liście
2 gałązki tymianku, świeżego, tylko liście
35 g orzeszków piniowych
40 g oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sernik
4 jajka
1000 g twarogu półtłustego
50 g śmietany 30%
100 g sera ricotta
1/2 łyżeczka soli
200 g kiełbasy Morliny https://morliny.pl/
40 g czerwonej cebuli
50 g czarnych oliwek krojonych
10-15 szt. małych pieczarek marynowanych
krakersy solone
oraz:
60 g orzechów włoskich łuskanych drobno zblendowanych
masło w ilości do natłuszczenia formy

Sposób przygotowania:
Pesto
Ser, obrany czosnek,umyte listki bazylii,rozmarynu i tymianku oraz pozostałe składniki zblendować na gładką masę.
Sposób przygotowania:
Sernik
Jajka rozbić, białka oddzielić od żółtek.
Do czystego i suchego naczynia wlać białka dodać 1/2 łyżeczkę
soli, ubijać na sztywną pianę.
Pianę z białek odstawić do lodówki.
Kiełbasę Morlińska z piersi kurczaka https://morliny.pl/ pokroić na mniejsze kawałki ,następnie drobno posiekać lub delikatnie zblendować .
Do sporej miski włożyć twaróg, dodać śmietanę, zmiksować na wolnych obrotach na gładką masę.
Dodać rozdrobnioną wcześniej kiełbasę, żółtka, ricottę i sól, wymieszać mikserem na wolnych obrotach.
Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką .
Tortownicę ok.(Ø 25 cm) natłuścić masłem dno i brzegi . Obsypać tortownicę rozdrobnionymi wcześniej orzechami włoskimi.
Do tak przygotowanej tortownicy przełożyć 1/3 masy sernikowej, ułożyć na niej 1/3 wcześniej przygotowanego pesto,
następnie rozprowadzić łyżką w taki sposób, aby powstał marmurkowy wzór.
Przełożyć kolejną 1/3 masy i kolejną 1/3 pesto, ponownie wykonać marmurkowy wzór.Następnie przełożyć pozostałą część masy sernikowej i pozostałą część pesto i wykonać marmurkowy wzór.

Wow, jaki fajny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńSerniczek super sprawdza się podczas imprezki jako zimna przekąska .
Usuń