Tarta jaglana z masą jajeczną ,szpinakiem i kiełbasą .
Składniki:
Spód jaglany
250g kaszy jaglanej
50 g startego sera parmezan
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
2 łyżki stołowe sosu sojowego ciemnego
Nadzienie
80 g cebuli
2 ząbki czosnku
15 g oleju rzepakowego
80 g świeżych liści szpinaku baby
1 łyżeczka suszonej bazylii
6 jajek
50g mleka
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
1 łyżeczka soli
kilka suszonych pomidorów
100g kiełbasy Morlińskiej z szynki https://morliny.pl/
Przygotowanie spodu :
Ziarna kaszy bardzo dokładnie płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, wrzucamy do wrzącej osolonej 1 łyczką wody i
gotujemy przez 15-18 minut na małym ogniu.
Na patelnię wlewamy 3 łyżki oleju , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ,posypujemy oregano i majerankiem.
Dusimy pod przykryciem ok.3 minut.
Do ugotowanej i przestudzonej kaszy jaglanej dodajemy duszony czosnek z oregano i majerankiem ,pieprz cytrynowy,parmezan i sos sojowy.
Dokładnie mieszamy,aż rozprowadzi się równomiernie sos sojowy i masa nabierze brązowego koloru.
Masę przekładamy do wysmarowanej olejem formy do tarty ,
dociskając zwilżonymi wodą dłońmi rozprowadzamy równomiernie masę jaglaną dociskając spód i boki .
Przygotowanie nadzienia:
Cebulę i czosnek drobno siekamy wrzucamy na patelnię i podduszamy na oleju ok.3 minut pod przykryciem .Dodajemy szpinak i dusimy jeszcze ok.2 min.
Do wysokiego naczynia wbić jajka, dodać mleko, pieprz i sól, zmiksować .
Przełożyć na przygotowany wcześniej jaglany spód, składniki równomiernie rozprowadzić ,
na masie ułożyć suszone pomidory pokrojone w cienkie paseczi oraz kiełbasę pokrojona w talarki.
Piec ok. 35 min (180°C) lub do momentu, aż masa się zetnie i nabierze złotobrązowego koloru.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz