niedziela, 18 października 2015

Gruszki zapiekane z serem pleśniowym

Obłędne w smaku !
4 gruszki 
100g sera pleśniowego 
50g orzechów włoskich 
3-4 łyżeczki cukru trzcinowego 
1/2 łyżeczki cynamonu 
2 łyżki masła klarownego 
2-3 łyżki miodu płynnego 
2 łyżki brandy lub rumu 
Gruszki nacinamy dookoła ,tworząc wgłębienie w które wkładamy kawałki sera pleśniowego i kawałki orzechów włoskich.Jeśli gruszka nie chce ustać , odcinamy plaster od szypułki ,aby ją ustabilizować. 
Tak przygotowane gruszki zapiekamy 15 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku do 200C.

W tym czasie przygotowujemy sosik do naszych gruszek.
Sosik palce lizać !
Masło roztapiamy,dodajemy brandy lub rum ,cynamon,miód i cukier trzcinowy.
Łączymy ,aż do powstania jednolitej płynnej polewy.

Po 15 minutach wyjmujemy nasze gruszki z piekarnika i polewamy ciepłym jeszcze sosikiem. Jeś pozostały ci orzechy możesz je wysypać na talerzyk z gruszkami i również zalać sosem.

Jesienne słodkości!

3 komentarze:

GALETTE z borówkami, czyli rustykalna tarta z owocami pieczona bez formy.

Kruche ciasto : 300 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 180 g miękkiego masła 3 żółtka  Nadzienie: 500 g borówek 30 g masła 30 g cukru trz...