czwartek, 22 października 2015

Naleśniki

Starsza córka ma wysypkę bostońską ,więc aby wykarmić moje zbolałe 17-letnie dzieciątko postanowiłam zrobić jej ulubione naleśniczki .
3 jajka
1 l mleka
mąka 3-4 szkl.
szczypta soli
5 łyżek oleju

Składniki łączymy miksując dokładnie ,aż do uzyskania jednolitej masy. Gęstość ciasta naleśnikowego możesz zmienić poprzez dodanie mąki,jeśli chcesz,aby ciasto było rzadsze dodaj więcej mleka.

Smażyć z obu stron na lekko natłuszczonej patelni,do uzyskania złotego koloru.
Gotowy naleśnik przełóż na duży, płaski talerz i posmaruj go swoimi ulubionymi dodatkami.
U nas jest to zawsze dżem,konfitury,ew. ser biały na słodko ze śmietaną.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

GALETTE z borówkami, czyli rustykalna tarta z owocami pieczona bez formy.

Kruche ciasto : 300 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 180 g miękkiego masła 3 żółtka  Nadzienie: 500 g borówek 30 g masła 30 g cukru trz...