Moja córka przetestowała. Przepis na pizzę domowej roboty. Bardzo dobra i smaczna! 1 kg mąki typ500
0.5 litra letniej wody
50g drożdży
1.5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
5-6 łyżek oliwy z oliwek
Sos
500 ml przecieru pomidorowego z bazylią
300 g liści szpinaku
300g suszonych pomidorów w zalewie
2 duże ząbki czosnku
400g sera koziego lub mozarelli (można połączyć te dwa)
szczypta soli
Mąkę wymieszać z wyrośniętymi drożdżami.Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.Można użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego.
Z ciasta uformować kulę,przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3-4 równe części. Uformować z nich spody na pizzę, bezpośrednio na blaszce.
Smarujemy ciasto cienką warstwą przecieru pomidorowego.
Na każdą pizzę kładziemy ser,szpinak,pomidory suszone i posiekany czosnek oraz skrapiamy oliwą z oliwek.
Wstawiamy pizzę do piekarnika nagrzanego do 250 °C i Piec około 10-15 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
GALETTE z borówkami, czyli rustykalna tarta z owocami pieczona bez formy.
Kruche ciasto : 300 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 180 g miękkiego masła 3 żółtka Nadzienie: 500 g borówek 30 g masła 30 g cukru trz...
-
Tak mnie dzisiaj wzieło . Moja przygoda z decoupage zaczęła się ok.4 lata temu i czasem chętnie tworzę coś nowego. Zbliżają się powoli świ...
-
Kruche ciasto : 300 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 180 g miękkiego masła 3 żółtka Nadzienie: 500 g borówek 30 g masła 30 g cukru trz...
-
Składniki: 2 dość twarde jabłka 6 łyżek płatków zbożowych 2 łyżeczki miodu 2 łyżki konfitury z żurawiny 4 grubo siekane orzechy włoski...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz