500g bobu
200g. zielonej fasolki szparagowej
100g boczku wędzonego
100g pomidorów suszonych w zalewie
50g rodzynek
50g pestek dyni /słonecznika
1/2 cebuli
Sos:
50ml octu jabłkowego
2 łyzki majonezu
1 łyżka lubczyku
1 łyżka cukru
pieprz ziołowy ,sól
Bób gotujemy w osolonej wodzie ok.12 minut . W tej samej wodzie możemy również ugotować fasolkę .Ja gotowałam je razem .
Po przestygnięciu z bobu usuwamy skórkę ,a fasolkę kroimy na mniejsze kawałki.
Boczek smażymy na chrupiąco.
Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojone suszone pomidory, rodzynki oraz pestki dyni.
SOS
W mniejszej miseczce, rozpuszczamy w occie jabłkowym łyżkę cukru, dodajemy lubczyk i majonez. Powstały sos łączymy z pozostałymi składnikami, doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz