sobota, 28 lipca 2018

Bób z fasolką szparagową i boczkiem

500g bobu
200g. zielonej fasolki szparagowej
100g boczku wędzonego
100g pomidorów suszonych w zalewie
50g rodzynek
50g pestek dyni /słonecznika
1/2 cebuli


Sos:
50ml octu jabłkowego
2 łyzki majonezu
1 łyżka lubczyku 
1 łyżka cukru 
pieprz ziołowy ,sól 

Bób gotujemy w osolonej wodzie ok.12 minut . W tej samej wodzie możemy również ugotować fasolkę .Ja gotowałam je razem .


Po przestygnięciu z bobu usuwamy skórkę ,a fasolkę kroimy na mniejsze kawałki.

Boczek smażymy na chrupiąco.

Dodajemy  pokrojoną w kostkę  cebulę, pokrojone  suszone pomidory, rodzynki oraz pestki dyni.

SOS
W mniejszej miseczce, rozpuszczamy w occie jabłkowym  łyżkę cukru, dodajemy lubczyk i majonez. Powstały sos łączymy z pozostałymi składnikami, doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

GALETTE z borówkami, czyli rustykalna tarta z owocami pieczona bez formy.

Kruche ciasto : 300 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 180 g miękkiego masła 3 żółtka  Nadzienie: 500 g borówek 30 g masła 30 g cukru trz...