Składniki: – 50-60 dag piersi z indyka – ok.400 g makaronu – 1 cukinia – 1 mały brokuł – 2 duże cebule – 3-4 ząbki czosnku – 1 łyżka ziół prowansalskich lub ziół do drobiu – ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki – sól, pieprz
Sos do makaronu Winiary Cztery Sery
lub
– kubek gęstej śmietany 18% (200 g)– 2 łyżki mąki pszennej -100ml wodymąkę dodać do śmietany, utrzeć tak, ab nie było grudek, wymieszać z wodą i zagotować po czym dodać do potrawy
Dodatkowo:
– 50g żółtego sera -kilka łyżek oleju do smażenia-szczypta cukru
Makaron ugotować w osolonej wodzie-najlepiej al dente.
Filet z indyka pokroić w małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną paprykę i zioła ,smażyć 10-12 minut na rozgrzanym oleju.
Brokuł umyć, podzielić na różyczki. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru przez 3-4 minuty, po czym odcedzić.
Cebulę pokrojoną w piórka zeszklić na oleju. Następnie dołożyć nieobraną cukinię pokrojoną w plastry . Smażyć kilka minut, aż zmięknie i odparuje z warzyw woda. Posolić i lekko oprószyć pieprzem.
Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. Spód wykładamy częścią ugotowanego makaronu,jako kolejną warstwę układamy podsmażone mięso, cukinię ,cebulę i brokuły. Przykryć resztą makaronu. Całość zalać sosem. Wierzch zapiekanki obłożyć żółtym serem. Zapiekać ok. 15-20 minut w temperaturze ok.190°C do zarumienienia się góry naszej zapiekanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz