1.5 litra wywaru
200 g włoszczyzny paseczki
200 g kaszy jęczmiennej perłowej
5-6 grzybków suszonych
1 kg ziemniaków
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
ziele angielski,liście laurowe ,sól,pieprz
natka pietruszki
jeśli ktoś lubi można zabielić śmietaną
Do wywaru dodajemy włoszczyznę pokrojoną w cienkie paseczki. Kaszę opłukujemy na sitku i wraz z warzywami dodajemy do zupy. Dokładamy przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, sól, świeżo zmielony pieprz, ząbki czosnku. Gotujemy na wolnym ogniu dodając pokrojone w kostkę ziemniaki .
Przed podaniem posypujemy posiekaną natka pietruszki.
poniedziałek, 26 marca 2018
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
GALETTE z borówkami, czyli rustykalna tarta z owocami pieczona bez formy.
Kruche ciasto : 300 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 180 g miękkiego masła 3 żółtka Nadzienie: 500 g borówek 30 g masła 30 g cukru trz...
-
Tak mnie dzisiaj wzieło . Moja przygoda z decoupage zaczęła się ok.4 lata temu i czasem chętnie tworzę coś nowego. Zbliżają się powoli świ...
-
Składniki: ok. 500 g fileta z kurczaka 250 g pora 400 ml śmietany 30% 100 ml mleka 3,2 % 2 łyżki mąki pszennej ...
-
Kruche ciasto : 300 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 180 g miękkiego masła 3 żółtka Nadzienie: 500 g borówek 30 g masła 30 g cukru trz...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz