niedziela, 18 marca 2018

Tradycyjne domowe kotlety mielone

800g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
1 czerstwa kajzerka
trochę wody do namoczenia kajzerki
ok. 0,5 l oleju do smażenia
sól,pieprz ,papryka słodka,kolendra,majranek
bułka tarta do obtoczenia kotletów





















Mięso wkładamy do miski, dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, jajka, odciśniętą z wody bułkę (trzeba ją kilka minut wcześniej w nim namoczyć), sól, pieprz,przyprawy i przeciśnięty czosnek. Całość dokładnie mieszamy.

Formujemy płaskie kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. 
Smażymy kotlety na oleju z każdej ze stron na złoto-brązowy kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz