Skłądniki:
5 jajek
1 szkl. wody lub oranżady
1 szkl. oleju
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. cukru
kilka kropel aromatu waniliowego lub pomarańczowego
2 łyżki kakao
cukier puder
Jajka miksujemy z cukrem .Następnie dodajemy resztę składników i wszystko razem mieszamy , ciasto rozdzielamy na dwie części .
Do jednej z części dodajemy 2 łyżki mąki a do drugiej części ciasta 2 łyżki kakao. Formę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy mąką .Ciasto nakładamy do foremki naprzemiennie 2 łyżki ciemnego ciasta i dwie łyżki jasnego ciasta na przemian ,jedno na drugie aby wypełnić całą formę . Ciasto pieczemy w temp.180 stopni przez 1 godzinę .
Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz