piątek, 2 marca 2018

Zupa krem z zielonego groszku z brokułami.

    • Groszek zielony mrożony 500g
      Brokuly
      Śmietana 4-5 łyżek
      Włoszczyzna mrożona paseczki 100g
      Bulion warzywny 1,5l
      Serek topiony kremowy 100 g
      2 cebule
      2-3 ząbki czosnku
      3 łyżki oleju rzepakowego
      Sól,pieprz,bazylia otarta
      Grzanki




  • Czosnek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju.Do wrzącego bulionu dodajemy mrożone paseczki włoszczyzny,mrożony groszek oraz rozdrobnione różyczki brokułów. Następnie przekładamy z patelni podsmażoną cebulę z czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, grubo mielonym pieprzem i bazylią.Gotujemy ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy serek topiony, miksujemy na krem.Dodajemy śmietanę i ponownie miksujemy.Zupę podajemy z grzankami. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

GALETTE z borówkami, czyli rustykalna tarta z owocami pieczona bez formy.

Kruche ciasto : 300 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 180 g miękkiego masła 3 żółtka  Nadzienie: 500 g borówek 30 g masła 30 g cukru trz...