niedziela, 4 marca 2018

Zielony krem z brokuła,groszku i szpinaku



Składniki:
1 brokuł
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
100 g świeżego szpinaku
200 g groszku mrożonego
garść świeżych listków melisy
2 łyżki oleju
1,5 litra wywaru mięsnego lub warzywnego
sól,pieprz,bazylia




Cebulę i ząbki czosnku obieramy,siekamy . Przesmażamy na oleju.
Do wrzącego wywaru dodajemy różyczki brokuła wraz z pokrojoną w plastry łodygą , obraną marchewkę i pietruszkę. Gotujemy ok. 10 minut.
Następnie do gotujących warzyw dodajemy mrożony groszek i podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz liście szpinaku .Doprawiamy solą ,pieprzem i bazylią .Gotujemy jeszcze ok.10 minut.

Gdy warzywa będą już miękkie zestawiamy zupę z ognia dokładamy  świeże liście melisy i całość blendujemy .
Podajemy na gorąco z ulubionymi dodatkami (śmietana,grzanki,groszek ptysiowy lub z ziarna słonecznika i dyni).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

GALETTE z borówkami, czyli rustykalna tarta z owocami pieczona bez formy.

Kruche ciasto : 300 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 180 g miękkiego masła 3 żółtka  Nadzienie: 500 g borówek 30 g masła 30 g cukru trz...