czwartek, 1 marca 2018

Szybka, gęsta wege zupa pomidorowa z ryżem

2 litry bulionu
2-3 ziarenka ziela 
2-3 liście laurowe
1 łyżeczka cukru
3 łyżki śmietany
pieprz mielony
150 g włoszczyzny krojonej w paseczki
700 ml passaty pomidorowej
250 gram ryżu 
opcjonalnie natka pieruszki








Do garnka wlać bulion dołożyć  ziele, liście laurowe. Zagotować.Dodać do wywaru pokrojone warzywa oraz  ryż i zamieszać. Gotować około 20 minut często mieszając, aby ryż nie przywarł do garnka.
Gdy ryż jest miękki wlać passatę pomidorową , cukier i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Dodać odrobinę słodkiej śmietany.Posypać ulubionym zieloną natkę pietruszki... albo i nie. Jak kto lubi .Cały proces gotowania tej zupy trwa około 30 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz