niedziela, 8 listopada 2015

Gulasz wołowy. Długo się gotuje ,ale warto !

1 kg wołowiny bez kości
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
750 ml bulionu wołowego
2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
1/2 łyżeczka papryki mielonej ostrej
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
szypta : kolendry,pieprzu czarnego i tymianku
kilka grzybków suszonych
włoszczyzna krojona w paseczki
mąka
olej do smażenia
Wołowinę pokroić w grubą kostkę.Oprószyć mąką.
Podsmażyć na oleju, aż lekko zbrązowieje i przełożyć do garnka.
Cebulę pokrojąną w pióra również podsmazyć i dodaćdo garnka z wołowiną.
Dopraw paprykami,pieprzem,zielem angielskim, liśćmi laurowymi, kolendrą, tymiankiem .
Dodaj suszone grzyby .Zamieszaj i zalej bulionem. Duś na wolnym ogniu przez ok.90 minut pod przykrywką.
Po tym czasie dodaj pokrojone warzywa i gotuj jeszcze 10 minut.

Smacznego !

Podawać z makaronem,kaszą gryczaną,pieczywem ... z czym kto lubi !

2 komentarze:

  1. super przepis ciekawy bo z warzywami muszę spróbować bo nigdy warzywami nie dodaję <Jeżli można to jakie te warzywa i jaka ilość mnie interesuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam włoszczyzny mrożonej, krojonej w pseczki Hortexu ,na tą porcje mięsa ,dałam tak 1/4 opakowania.

      Usuń

GALETTE z borówkami, czyli rustykalna tarta z owocami pieczona bez formy.

Kruche ciasto : 300 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 180 g miękkiego masła 3 żółtka  Nadzienie: 500 g borówek 30 g masła 30 g cukru trz...