poniedziałek, 30 listopada 2015

Sałatka z tuńczyka

1 puszka po 185 g tuńczyka w sosie własnym
1 puszka kukurydzy
3 jajka, ugotowane na twardo
4-6 cytryn lub tyle ilu będzie gości
kilkanaście sztuk czarnych oliwek
2 łodyżki selera naciowego
2-3 łyżki majonezu
sól,pieprz ziołowy

Cytryny umyć,sparzyć i osuszyć.Odkroić wierzch i spód cytryn tak by owoce mogły stać.Miąższ wydrążyć. Z jednej cytryny wydrążony miąższ zostawić do sałatki i drobno go posiekać.

Tuńczyka lekko odsączyć z sosu, przesypać do miseczki i rozdrobnić widelcem. Dodać odsączoną kukurydze ,obrany i cienko pokrojony w plasterki seler naciowy.Jajka pokroić w kosteczkę.Oliwki poszatkować w plasterki. Dodać posiekaną cytrynę .Dodać majonez i delikatnie wymieszać.Doprawić solą i pieprzem.
Tak przygotowaną sałatkę nakładamy do cytryn, dekorujemy i możemy podawać.
Smacznego !
Polecam stronkę http://mojpieknystol.pl/ Wspaniałe pomysły ,piękne kolekcje i oryginalne piękno ponadczasowej zastawy na stole. #mojpieknystol.



Mój piękny stół

1 komentarz:

GALETTE z borówkami, czyli rustykalna tarta z owocami pieczona bez formy.

Kruche ciasto : 300 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 180 g miękkiego masła 3 żółtka  Nadzienie: 500 g borówek 30 g masła 30 g cukru trz...