poniedziałek, 4 maja 2020

Domowe wege burgery z soczewicy




Bułki do burgerów.

Składniki na ok. 8 bułek:
  • 250 ml mleka, letniego
  • 40 g masła 
  • 1 łyżka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 25 g drożdży świeżych
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy


Do posmarowania przed pieczeniem:

1 jajko

1 łyżka sezamu


Przygotowanie:Zaczyn drożdżowy. Drożdże kruszymy i przekładamy do miseczki. Wsypujemy cukier i wlewamy ok. 50 ml ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.






Do miski wsypujemy mąkę, roztopione i ostudzone masło,pozostałe mleko,cukier,sól i powstały zaczyn drożdżowy.Ciasto dokładnie wyrabiamy .Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej łyżką oliwy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto na ok. 30 minut, aby trochę wyrosło.


Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 st.


Wyrośnięte ciasto szybko zagniatamy jeszcze raz ,formujemy wałek i dzielimy na 8 części i z każdej części formujemy okrągłą bułeczkę .Układamy je na przygotowanej wcześniej blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok. 3cm od siebie. I tak zostawiamy jeszcze na 10 minut.

Na kilka minut przed końcem wyrastania smarujemy wierzch bułek roztrzepanym  jajkiem i posypujemy sezamem.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut w temp.180 st.


Wegetariańskie burgery z soczewicy.

Składniki na ok. 8 sztuk

350 g.  soczewicy czerwonej

3 małe cebule

pół pęczka natki pietruszki

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

1 łyżka przyprawy Vegeta Natur z czosnkiem  
szczypta pieprzu

1 jajko

1/4 szkl. bułki tartej

2 łyżki oleju

2 łyżki oliwy z oliwek







Przygotowanie:

Soczewicę ugotować wg. przepisu podanego na opakowaniu.
Cebulę drobno kroimy i przesmażamy na oleju aż zmięknie i  się lekko zarumieni. 
Do przestudzonej soczewicy dodajemy posiekaną natkę pietruszki, paprykę ,Vegetę Natur z czosnkiem, pieprz ,jajko,oliwę z oliwek i bułkę tartą.
Dokładnie wyrabiamy masę i zwilżonymi wodą dłońmi formujemy burgery.Układmy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy łącznie 30 minut w temperaturze 200 st. W połowie pieczenia należy obrócić burgery na drugą stronę.

Przekrojone połówki bułek smarujemy ulubionymi sosami i nakładamy gorące wegeburgery z ulubionymi warzywami.

Przepisy inspirowane naturą






Smacznego!















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

GALETTE z borówkami, czyli rustykalna tarta z owocami pieczona bez formy.

Kruche ciasto : 300 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 180 g miękkiego masła 3 żółtka  Nadzienie: 500 g borówek 30 g masła 30 g cukru trz...