piątek, 1 maja 2020

Potrawka z kurczaka z zielonym groszkiem

Potrawka z kurczaka z zielonym  groszkiem to niezapomniany smak z dzieciństwa. 





Składniki:

1/2 kurczaka surowego ok. 1kg










Kostkę rosołową , listki laurowe dodać do 750 ml. wody i doprowadzić do wrzenia .W  powstałym bulionie warzywnym gotujemy kurczaka do miękkości (ok.40 min).Po tym czasie wyjąć mięso i odstawić do ostygnięcia. Do gotującego się bulionu dodać włoszczyznę, groszek .Gotować ok. 10 min .W tym czasie mięso z rosołu oddzielić od kości i podrobić na mniejsze kawałki.Rozdrobnione mięso kurczaka dodać do rosołu z warzywami ,doprawić  do smaku pieprzem i Vegetą Natur .

Zasmażka


Na patelni roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Mieszamy i chwilę podsmażamy . Dodajemy do potrawki. Mieszamy by zasmażka połączyła się z bulionem i potrawka zgęstniała. 
Potrawkę podawać z ryżem posypaną natką pietruszki .
Smacznego .







Przepisy inspirowane naturą



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

GALETTE z borówkami, czyli rustykalna tarta z owocami pieczona bez formy.

Kruche ciasto : 300 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 180 g miękkiego masła 3 żółtka  Nadzienie: 500 g borówek 30 g masła 30 g cukru trz...