czwartek, 7 maja 2020

Pyszna,zdrowa,kolorowa ! Krucha tarta warzywna.






Składniki na ciasto:

150 g mąki pszennej
150 g mąki pełnoziarnistej pszennej
150 g masła
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki letniej wody
2 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na masę jajeczną: 

3jajka
100 g maślanki
50 g dowolnego startego żółtego sera
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
2 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur z czosnkiem  
1 łyżka ostrej musztardy
pół  pęczka posiekanej natki pietruszki(tylko liście)

oraz:
1 bakłażan
1 cukinia
2 marchewki


Przygotowanie:

Masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, jajko i sól. Składniki rozkruszyć palcami,dodać wodę i oliwę z oliwek. Ciasto zagnieść i uformować w kulę. Owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na ok. 30 minut.


W tym czasie  myjemy bakłażana,cukinię i obieramy marchewki .Umyte warzywa kroimy na cienkie i dość długie paski .Aby warzywa podczas układania nam się nie łamały można je przez chwilę (minuta) zanurzyć we wrzątku lub podgrzać ok. 30 s. w mikrofali.


Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek o średnicy mniej więcej 35 cm. Rozwałkowane ciasto przełożyć do formy ok. 26 cm i dokładnie docisnąć środek i boki, tak by ciasto mocno przylegało do formy. Odciąć nadmiar ciasta z brzegów formy.Spód tarty nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 10-12 minut w 200 st.


W oczekiwaniu aż spód się upiecze przygotowujemy masę jajeczną. Rozkłócone jajka mieszamy z maślanką , i mlekiem, dodajemy wszystkie pozostałe składniki do farszu i chwilę dość intensywnie mieszamy aż do połączenia składników.

 Na podpieczone ciasto układamy na przemian paski warzyw, zaczynając od brzegów tak by uzyskać spiralny wzór. Całość delikatnie zalewamy masą jajeczną.


Tak przygotowaną tartę ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 30-35 minut – lub do czasu gdy masa się zetnie, a wierzch tarty zarumieni.
Aby tarta ładnie się kroiła bez kruszenia ,należy poczekać chwilę , aż tarta przestygnie.


Smacznego!

Przepisy inspirowane naturą












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

GALETTE z borówkami, czyli rustykalna tarta z owocami pieczona bez formy.

Kruche ciasto : 300 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 180 g miękkiego masła 3 żółtka  Nadzienie: 500 g borówek 30 g masła 30 g cukru trz...