środa, 6 maja 2020

Filet z kurczaka w sosie śmietanowo-porowym











Składniki:

ok. 500 g fileta z kurczaka

250 g pora
400 ml śmietany 30%
100 ml mleka 3,2 %
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki przyprawy warzywnej Vegeta Natur 
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
1 łyżka miodu
olej do smażenia
150 g orzechów włoskich



Przygotowanie:

Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki,przekładamy na patelnię z niewielką ilością oleju, posypujemy całe mięso 1 łyżką przyprawy warzywnej Vegeta Natur , mieszamy i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pora pokrojonego w półplasterki  podlewamy mięso i pora niewielką ilością wody i dusimy jeszcze kilka minut co jakiś czas mieszając.
Gdy składniki na patelni są już podsmażone  dodajemy mąkę i całość zalewamy śmietaną i mlekiem . Doprawiamy 1 łyżką przyprawy warzywnej Vegeta Natur, pieprzem,majerankiemi, gałką muszkatołową. Dodajemy miód i chwilę jeszcze dusimy,delikatnie mieszając do połączenia składników .

Prażenie orzechów.
Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzucamy orzechy i lekko poruszamy naczyniem. Cały czas kontrolujemy stan orzechów i pilnujemy, żeby orzechy się nie przypaliły.
Uprażone orzechy dodajemy do kurczaka .

Podawać na ciepło z ulubionym makaronem.
Smacznego !












Przepisy inspirowane naturą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

GALETTE z borówkami, czyli rustykalna tarta z owocami pieczona bez formy.

Kruche ciasto : 300 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 180 g miękkiego masła 3 żółtka  Nadzienie: 500 g borówek 30 g masła 30 g cukru trz...